Heb jij soms last van een langzame website of webshop? Duurt het lang voordat alle afbeeldingen zijn geladen? Dan kan lazy loading voor jou een oplossing bieden.
Ongemerkt zal je vast wel eens te maken hebben gehad met lazy loading. Wanneer je merkt dat afbeeldingen, video’s of berichten pas worden ingeladen op het moment dat je er als bezoeker er al bijna bent, dan heb je te maken met lazy loading. Lazy loading zorgt er dus voor dat een website niet in een keer geladen wordt, waardoor je website sneller wordt. We snappen dat dit best verwarrend kan overkomen aangezien er in de term ‘lazy’ staat.
Zoals we net ook al vertelde, is een groot voordeel van lazy loading dat het zorgt voor een snellere website. Wanneer je als website of webshop zijnde gebruik maakt van veel afbeeldingen, kan dit heel handig zijn om in te zetten. Dat je website minder traag is, heeft in de meeste gevallen veel voordelen. Maar let wel op. Stel, je hebt niet veel afbeeldingen op je website staan, kan het er ook voor zorgen dat je website langzamer wordt. Aangezien elke afbeelding individueel geladen wordt kan dit soms gepaard gaan met een korte vertraging, iets waar bezoekers vaak slecht tegen kunnen. Hoe langer het duurt, hoe groter de kans dat de bezoeker afhaakt.
Toch kan lazy loading een negatief effect hebben op je SEO. Best verwarrend, want Google vindt juist een snelle website belangrijk. Hoe sneller hoe beter, toch? Dit klopt inderdaad. Maar toch is het niet de ideale optie om je SEO te verbeteren. Google komt langs om je website te crawlen, en kijkt dan goed welke content er allemaal op de website staat. Zo kijkt Google naar de kwaliteit van je content en zal de zoekmachine op basis hiervan je website indexeren.
Toch is het zo dat zoekmachines zoals Google enkel de inhoud kunnen crawlen die ze ook echt daadwerkelijk kunnen zien. Wanneer je gebruikt maakt van lazy loading, loop je dus het risico dat afbeeldingen niet meteen worden geladen, en dus ook niet gelijk gevonden worden. De kans bestaat hierdoor dat deze inhoud niet wordt gecrawld en dus niet wordt meegenomen. Dit kan invloed hebben op je score in de zoekresultaten. En dat is dan weer zonde natuurlijk.