Naast White Hat SEO en Grey Hat SEO is er Black Hat SEO. We leggen graag aan je uit wat deze term precies inhoudt!
Het tegenovergestelde van het legale White Hat SEO is het illegale Black Hat SEO. Deze technieken beïnvloeden negatief het indicatieproces van zoekmachines.Ofterwijl het manipuleren van het algoritme van zoekmachines of nog makkelijker gezegd: het voor de gek houden van de zoekmachines.
Het is dus niet toegestaan om tactieken van Black Hat SEO te gebruiken: dit kan leiden tot een ‘penalty’ van Google. Een vorm van een penalty kan zijn dat de websites die gebruik maken van illegale tactieken enorm dalen in de zoekresultaten. Ook kan Google verder gaan dan een penalty, het kan zijn dat de website zelfs volledig offline wordt gehaald. Google heeft regelmatig updates die er ook voor zorgen dat websites met Black Hat SEO technieken enorm dalen in zoekresultaten op Google.
Het is dus van belang voor jezelf om te weten welke tactieken onder Black Hat SEO vallen, zodat je een straf van Google voorkomt. Voorkom dat je onwetend een tactiek hanteert die onder Black Hat SEO valt, want Google houdt echt geen rekening met onwetendheid. Een paar veelvoorkomende Black Hat SEO tactieken:
Google houdt niet van gegenereerd content van de AI. Dit is omdat die teksten automatisch zijn geschreven. Vaak voegt het niet heel veel toe voor de gebruiker en zitten er focus zoekwoorden er (te) vaak in verwerkt. De teksten zijn dus niet van dezelfde kwaliteit vergeleken met iemand die kennis heeft van (SEO) teksten schrijven.
Het idee van keyword stuffing is het ‘spammen’ van keywords op een pagina. Hiermee wordt geprobeerd de pagina snel te verhogen in de ranking van Google. Dit werd vooral jaren geleden gedaan, maar dit valt tegenwoordig toch echt onder Black Hat SEO. Het is handig om je in te lezen over Keyword stuffing, omdat het onbewust kan gaan. Google kan er een penalty voor geven, als keywords opvallend vaak gebruikt zijn in bepaalde pagina’s, of teksten. Het is ook totaal niet gebruiksvriendelij als je in bijvoorbeeld een tekst van 500 woorden, 15 keer hetzelfde woord ziet staan.
Het is algemeen bekend dat links belangrijk zijn voor het algoritme. Het is mogelijk om links of backlinks te kopen en zo grote hoeveelheden links te verzamelen. Terwijl websites deze links wellicht helemaal niet ‘verdienen’. Het is eigenlijk manipulatie en daarom valt het ook onder Black Hat SEO. Toch gebeurt dit vaak.
Dit is een oude tactiek die zonder twijfel valt onder Black Hat SEO. Het is een eenvoudige tactiek: je maakt de kleur van de woorden, die woorden zijn meestal keywords, dezelfde kleur als de achtergrond. Bezoekers op je website zien de woorden niet omdat ze denken dat het gewoon de achtergrond is. Maar Google kan hier wel achter komen en dit is ook weer manipuleren van het Google algoritme.
Zo zijn er nog meer diverse tactieken die Google afraadt en onder deze tactiek vallen. Voor het voorkomen van een penalty door Google is het gebruik van White Hat SEO aan te raden. Deze tactiek duurt wellicht langer, maar is wel eerlijk en veilig.