Klanten beoordelen ons met een 5/5

10 tips voor het optimaliseren van je checkout pagina

Milou van Delen SEO en CRO Specialiste
1 oktober 2024 2 min leestijd
Laatst geüpdate: 30 oktober, 2024

De checkout pagina is het laatste en misschien wel het belangrijkste moment om een bezoeker om te zetten in een betalende klant. Dit is het moment waarop alles samenkomt. Een foutje hier kan je veel kosten, namelijk: verlaten winkelwagentjes en gemiste conversies. Om dit te voorkomen en je klanten soepel door het afrekenproces te leiden, delen wij 10 tips om je afrekenpagina te optimaliseren. Met deze tips zorg je niet alleen voor een betere gebruikerservaring, maar verhoog je ook je conversieratio!

1. Zet de labels van een veld boven het veld

Labels die vóór het veld staan zijn onhandig. Zet ze altijd boven het veld. Dit vraagt minder inspanning van de gebruiker en maakt het invullen makkelijker. Labels die in het veld zelf staan verdwijnen zodra je begint te typen, wat kan leiden tot verwarring. Zorg ook dat de witruimte tussen het label en het veld minimaal is, zodat het duidelijk is welk label bij welk veld hoort.

2. Zorg voor het goede toetsenbord op mobiel

Niets is zo frustrerend voor mobiele gebruikers als het verkeerde toetsenbord tijdens het afrekenen. Herken je het: je moet je telefoonnummer invullen, maar je krijgt een toetsenbord zonder cijfers! Dit kan echt een conversiekiller zijn. Zorg er daarom voor dat het toetsenbord automatisch aangepast wordt aan het type invoer. Bijvoorbeeld: voor een e-mailadres moet het toetsenbord direct een @ en .com tonen, en bij een telefoonnummer verschijnen de cijfers. Vergeet niet dat het toetsenbord het formulier niet mag blokkeren. Gebruikers willen hun velden goed kunnen zien terwijl ze aan het typen zijn. 

3. Vermijd placeholders

Hoewel placeholders misschien handig lijken om te laten zien wat er ingevuld moet worden, kunnen ze voor verwarring zorgen. Zodra gebruikers beginnen te typen, verdwijnt die voorbeeldtekst en is het veld ineens leeg. Een veel betere optie zijn input masks. Dit zijn slimme hulpmiddelen die laten zien hoe iets ingevuld moet worden, zelfs terwijl de gebruiker typt. Denk aan een telefoonnummer of een datum, waarbij het format (zoals _/_/_) zichtbaar blijft. 

4. Checkbox vs. radio button

Een radio button is een rond selectievakje waarmee je uit meerdere opties slechts één kunt kiezen, zoals bij het selecteren van een betaalmethode. Zorg ervoor dat niet alleen het rondje, maar ook de tekst aanklikbaar is voor extra gebruiksgemak. Voor situaties waar meerdere opties mogelijk zijn, gebruik je altijd een checkbox→ een vierkant vakje waarmee je opties aan- of uitvinkt, bijvoorbeeld bij een voorkeur. Tip: zet de keuzes netjes onder elkaar, zo blijft alles lekker overzichtelijk voor de gebruiker!

5. Gebruik alleen een dropdown bij meer dan 7 keuzes

Dropdown-menu’s zijn handig, maar alleen als je veel keuzes hebt! Heb je 7 opties of minder? Laat die dropdown dan achterwege en toon de keuzes direct. Zo kunnen gebruikers sneller kiezen, bijvoorbeeld bij een vraag als “man of vrouw”. Maar bij lange lijsten, zoals bij het kiezen van een land, is een dropdown wel handig. Tip: zet de meest voorkomende opties bovenaan, en daarna pas de rest in alfabetische volgorde. 

6. Zorg dat een invulveld eruit ziet als een invulveld

Een simpel en herkenbaar invulveld is de beste keuze! Vermijd die trendy streepjes of onduidelijke designs en kies voor een traditioneel tekstvak. Zo weet de gebruiker precies wat hij moet doen. Zeker op mobiel is herkenbaarheid ontzettend belangrijk: het voorkomt fouten en versnelt het invullen. 

7. Maak de voortgang duidelijk

Elke bezoeker wilt weten hoe ver hij is in het afrekenproces. Zorg ervoor dat je de voortgang (als er meerdere stappen zijn) goed in beeld brengt, bijvoorbeeld met een handige voortgangsbalk. Dat houdt de gebruikers op de hoogte en zorgt ervoor dat ze gemotiveerd blijven om door te gaan!

Laat mensen weten in welk veld het probleem zit wanneer ze een fout maken tijdens het invullen van het formulier. Maak het ze makkelijk om dat recht te zetten, zodat ze niet gefrustreerd raken. En vergeet niet: zorg ervoor dat alles wat ze al ingevuld hebben, blijft staan als de pagina opnieuw geladen wordt!

8. Minimaliseer de kans op afleiding

Zodra de klant in de checkout zit, wil je de kans op afleiding minimaliseren. Verwijder onnodige links, navigatie en extra’s. Focus puur op de afronding van de aankoop. Voeg wel handige links toe naar de klantenservice of een telefoonnummer voor als er vragen zijn, maar zorg dat dit geen afleidende elementen worden.

9. Gebruik duidelijke en specifieke actieknoppen

Gebruikers willen precies weten wat er gebeurt wanneer ze op een knop klikken. Daarom is het belangrijk om actieknoppen specifiek te maken en aan te geven wat de volgende stap is of wat het resultaat van de actie zal zijn. Dit geeft vertrouwen en helpt klanten om zonder twijfel door het proces te gaan.

Schrijf de tekst op de knop alsof je in de schoenen van de gebruiker staat. Denk aan knoppen zoals “Ga naar betalen” of “Bestelling bevestigen” in plaats van algemene opties zoals “Doorgaan” of “Volgende”. Dit maakt duidelijk wat de klant kan verwachten en voorkomt dat ze aarzelen bij het klikken. Hoe duidelijker de knop, hoe minder onzekerheid er is, wat de kans vergroot dat de gebruiker de aankoop afrondt.

10. Opvallende opmaak van primaire actieknop

De laatste tip: De primaire actieknop op je checkout pagina moet opvallen en gebruiksvriendelijk zijn. Zorg ervoor dat deze niet lijkt op een ghost knop: geef hem een unieke kleur die goed contrasteert met de rest van je design, en maak de knop groot genoeg om direct op te vallen. Positioneer de primaire actieknop in lijn met de velden van je formulier, zodat de gebruiker intuïtief met de muis (of duim) en ogen deze route volgt. 

Wanneer je een secundaire actieknop toevoegt, maak deze minder prominent. Vaak is het beter om deze als een link weer te geven in plaats van als een knop, zodat het niet afleidt van de hoofdactie. Geef meteen visuele feedback na het klikken op de knop om de gebruiker te laten weten dat de actie succesvol is geregistreerd.

Wil je je checkout écht naar het volgende niveau brengen?

Deze 10 tips zijn een geweldige start om je conversiepercentage te verhogen, maar waarom hier stoppen? Bij NeoSEM hebben we jarenlange ervaring in Conversie Ratio Optimalisatie (CRO) en weten we precies welke aanpassingen voor jouw specifieke situatie het beste werken. Wil je meer omzet uit je bestaande bezoekers halen en ben je benieuwd wat CRO voor jou kan betekenen? Neem contact met ons op, en we kijken samen hoe we jouw website kunnen optimaliseren!

 

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op!

Milou van Delen

Skiet door jouw SEO en CRO heen!
Meer over Milou

Waar wacht je nog op?

Ontdek hoe je meer resultaten behaalt!