Klanten beoordelen ons met een 5/5

Hoe je de zomer optimaal benut voor jouw bedrijf

Juliette den Hartog E-mail & automation specialist
7 augustus 2024 3 min leestijd
Laatst geüpdate: 26 augustus, 2024

Waar de zomer voor de ene ondernemer ontzettend rustig is, is het voor de ander gigantisch druk. In deze blog leer je over onze ervaring met de zomerperiode, met betrekking tot online marketing in verschillende branches. Is het slim om het advertentiebudget te verhogen of juist te verlagen? En wat kun je doen als het rustig is om je voor te bereiden op drukke periodes? Met deze tips kun je de zomer optimaal benutten.

Advertentiebudgetten in de zomer: verhogen of verlagen?

De beslissing om je advertentiebudget in de zomer op te schalen of juist af te schalen, hangt sterk af van de branche waarin je actief bent en het consumentengedrag tijdens deze maanden. Bij NeoSEM werken we met zeer diverse klanten uit verschillende branches. Hier zien wij terugkerende trends voorbij komen die we voor jou op een rijtje hebben gezet.

Trends in verschillende branches

  1. Toerisme en Horeca
    • Verhogen: Voor bedrijven in de toerisme- en horecabranche is de zomer vaak de drukste periode van het jaar. Mensen zijn op vakantie, eten buiten de deur en zoeken naar recreatieve activiteiten. Voor deze bedrijven is het verstandig om het advertentiebudget op tijd te verhogen om optimaal te profiteren van de toegenomen vraag. Al vanaf het moment dat het hoogseizoen nadert.
  2. Retail
    • Afhankelijk: Voor retail bedrijven varieert het. Winkels kunnen bijvoorbeeld profiteren van de zomeruitverkoop. Voor kledingwinkels kan het slim zijn om te investeren in advertenties rond de summer sale om klanten aan te trekken, terwijl andere winkels het budget misschien beter kunnen gebruiken tijdens het na- en voorjaar.
  3. B2B-bedrijven
    • Verlagen: Bedrijven die zich richten op andere bedrijven (B2B) kunnen merken dat de zomer een rustige periode is, omdat veel beslissers op vakantie zijn. Voor deze bedrijven kan het verstandig zijn om het advertentiebudget te verlagen en te besparen op kosten totdat de zaken in september weer aantrekken. Het budget dat nu wordt bespaard, kan in op een ander moment ingezet worden.
  4. E-commerce
    • Afhankelijk: Voor e-commerce bedrijven kan het slim zijn om het budget te verhogen als ze zomergerelateerde producten verkopen, zoals zwembroeken, tuinmeubelen of zomerse accessoires. Voor andere producten kan het verstandiger zijn om het budget te behouden of te verlagen. Onze specialisten adviseren hierin altijd proactief.

Investeren in advertenties rond de betaling van vakantiegeld

Het vakantiegeld, dat vaak in mei of juni wordt uitbetaald, biedt een unieke kans voor veel bedrijven om hun advertentie-inspanningen te intensiveren. Veel consumenten hebben extra geld te besteden en zijn geneigd om dit te gebruiken voor luxe aankopen, vakanties of grote aankopen die ze anders misschien zouden uitstellen. Door strategisch te adverteren rond deze periode kun je inspelen op de verhoogde koopkracht en de bereidheid van consumenten om te besteden.

Wat te doen als het rustig is in de zomer?

Als jouw bedrijf een rustige zomerperiode heeft, is het de perfecte tijd om strategisch vooruit te plannen en andere waardevolle activiteiten te ondernemen.

  1. Nieuwe content maken
    • Gebruik de rustige periode om nieuwe content te creëren. Denk aan het maken van foto’s en video’s van je producten, behind-the-scenes materiaal van je bedrijf, projecten waar je trots op bent, persoonlijke verhalen van je team of tips en tricks die je kunt delen met je klanten. Deze content kun je later in het jaar gebruiken om je online marketingactiviteiten te ondersteunen.
  2. Huidige content optimaliseren
    • Je kunt niet alleen je content vernieuwen, maar ook optimaliseren. Loop nog eens door je website heen. Misschien kom je wel pagina’s tegen die nog niet helemaal goed staan of die qua content beter kunnen. Zo is jouw website klaar voor optimaal gebruik wanneer de drukke periode begint. 
  3. Acties voor het holiday season voorbereiden
    • De zomer is een uitstekend moment om na te denken over je strategie voor het drukke holiday season. Bereidt acties voor zoals Black Friday, Sinterklaas en Kerst. Door nu al na te denken over je promoties en webpagina’s, zorg je ervoor dat je goed voorbereid bent en optimaal kunt profiteren van deze belangrijke verkoopmomenten.
  4. Teambuilding en ontspanning
    • Gebruik de rustige periode om teambuilding activiteiten te organiseren. Dit kan variëren van een bedrijfsuitje tot een informele bijeenkomst zoals een BBQ of ontspanning door een extra lange pauze met ijsjes. Een sterk team dat goed op elkaar is ingespeeld, zal beter presteren wanneer de drukte weer toeneemt. Daarnaast helpt het om de moraal hoog te houden en eventuele stress te verminderen.

Profiteer van deze periode

Samengevat: de zomer biedt unieke uitdagingen en kansen voor bedrijven in verschillende branches. Of je nu je advertentiebudget moet verhogen of verlagen, hangt sterk af van je sector en het consumentengedrag tijdens deze periode. Slim adverteren rond de betaling van vakantiegeld kan extra inkomsten genereren door in te spelen op de verhoogde koopkracht van consumenten. Is het rustig? Gebruik deze periode dan om waardevolle content te creëren, je voor te bereiden op holiday season en je team te versterken. 

Wil je meer weten over hoe je jouw advertentiebudget optimaal kunt inzetten of heb je hulp nodig bij het plannen van je marketingstrategie voor de zomer en de rest van het jaar? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Ik wil persoonlijk advies

Juliette den Hartog

Hi, ik ben Juliette. De e-mailmarketeer bij NeoSEM. E-mailmarketing en social advertising zijn mijn specialismen. Ik heb veel ervaring met
Meer over Juliette

Waar wacht je nog op?

Ontdek hoe je meer resultaten behaalt!